1. Ruta històrica. DE LA MÀ D’ESPLUGUES

La ruta De la mà d’Esplugues proposa fer un recorregut sorprenent en el temps i en l’espai d’alguns racons emblemàtics  d’Esplugues. Tot i haver-hi altres possibilitats d’ampliació de la ruta, s’ha optat per delimitar un circuït més reduït, però, alhora, més abastable. El seu trajecte ens permet endinsar-nos en llocs plens d’encant i retrobar alguns aspectes de la seva història: la ceràmica, el modernisme, el gòtic, les masies, l’art o el verd que vesteix els antics torrents que, temps enrere, havien esdevingut paisatges característics de la població.

Amb aquest parcial recull d’alguns espais històrics, us suggerim una passejada lenta i pausada, amb els ulls de l’esperit ben desperts i llestos per mirar, comprendre, conèixer i estimar. Us convidem, doncs, a donar el primer pas de la mà d’ Esplugues que ens simbolitza.

L’itinerari comença al carrer de l ’Església, el terreny del qual havia format part de Can Casanovas, adquirida l’any 1829 per Pau Pujol i Franquesa, el qual iniciarà, progressivament, la parcel·lació del carrer, afavorida pel pas de la carretera Reial i el canvi d’orientació de la nova església. En el primer tram del carrer, encara es conserven alguns grups de cases de parcel·la gòtica, caracteritzades per façana estreta, distribuïdes amb planta baixa i un o dos pisos.